Сливите се богати со влакна кои помагаат во здравото варење и ја регулираат функцијата на цревата. Редовното консумирање сливи може да ви помогне да спречите запек, додека високата содржина на витамините Ц и К придонесува за зајакнување на имунитетот и здравјето на коските, вели д-р Верослава Станковиќ, диететичар.
Според неа, грст сливи дневно може да направи чуда за вашата енергија и виталност.
– Без разлика дали ги јадете свежи, сушени или како додаток на вашите омилени јадења, сливите се вистинскиот избор за оние кои сакаат да одржуваат урамнотежена исхрана. И затоа сливите се совршен избор за есен, истакнува д-р Станковиќ.
На врвот на листата на 24 видови овошје со најсилна антиоксидантна активност е сливата
Тие се тркалезни или овални, најчесто сино-сини, но во зависност од сортата можат да бидат и жолти и црвени. Сливата ја има во различни делови на светот, а европската слива која е откриена пред две илјади години во областа околу Каспиското Езеро е најмногу присутна на Балканот. Веќе во римско време биле познати дури 300 различни видови европски сливи.