Словачка го ублажи локдаунот и ги отвори црквите, библиотеките и хотелите

од Берта Китинска

Словачка, со 5,5 милиони жители, излегувајќи од најголемиот бран на пандемија, ги отвори црквите, библиотеки, базените, зоолошки градини и некои продавници, во време кога се обидува да поттикне кампања за вакцинација, пренесува Ројтерс.

“Одлично е чувството дека конечно можеме да го направиме она во што уживаме и, се разбира, дека социјалниот контакт е од непроценливо значење”, изјави фризерката Љубица Темел.

Хотелите исто така ги отворија вратите за ограничен број гости, но рестораните остануваат затворени за јадење во затворени простории. Сега се дозволени екскурзии на отворено.

Инфекциите откриени со ПЦР-тестирање се под 1.000 на ден, додека бројот на хоспитализирани падна на 1.978 од врвот од над 3.800 на почетокот на март.

Слични содржини