Состојки:
4 јајца
200 гр шеќер
1 ванилин шеќер
2 лажички ексракт од ванила
200 мл масло
200 мл сок од портокал
изрендана кора од 2 портокали
300 гр брашно за колачи
1 прашок за печиво
100 гр чоколадни капки или ситно сечката чоколада
За глазура:
100 гр темно чоколадо
2 лажички масло
Подготовка:
Рерната загрејте ја на 180 степени, а калапот за куглоф добро измастетего и набрашнете. Јајцата скршете ги и белките изматете ги во цврст шлаг.
Жолчките со шеќерот, ванилиниот шеќер и екстрактот мешајте ги на најсилна брзина неколку мунути, додека не осветлат и не го зголемат двојно волуменот. Намалете ја брзината, па полека додавајте го маслото. Додајте го сокот и кората од портокали и кратко соединетете ги со миксер.
Во брашното со прашокот за печиво додајте ги чоколаднит парчиња и измешајте ги и содинете лесно со шпатула. Потоа измешајте ги и белките, лесно додека смесата фино не се измеша.
Печете околу 45 минути и оставете да се излади барем половина час пред да го превртите.
По желба, можете да послужите со глазура, шеќер во прав или шлаг.