Советник: Ако разоткриете нарцис, подгответе се за две работи

од Илинка Илиоска
14,K прегледи

Разоткривањето на нарцис може да биде предизвик бидејќи е невозможно да се предвиди нивната реакција. Сепак, тие ќе направат се што е во нивна моќ за да го одвратат вниманието, да избегнат одговорност и да ја вратат контролата. Нарцис, кога е разоткриен, не само што се однесува арогантно, туку користи различни тактики за да зачува лажна слика за себе.

„Како експерт, од прва рака видов како нарцисистот реагира кога е разоткриен“, вели семејната и брачната советничка Тина Феј за Hack Spirit. Таа истакна две работи кои нарцисите ќе ги направат кога ќе бидат разоткриени.

1. Негирање и избегнување на одговорност

Опстанокот на нарцис зависи од нивната внимателно изработена личност. Значи, кога таа личност е загрозена, нивната прва линија на одбрана е често негирање. „Меѓутоа, ова не е вообичаено негирање, како на пример: „Не го направив тоа“. Тоа е длабоко вкоренето одбивање да се признае реалноста на нивните постапки или однесување“, објаснува советникот.

Така ќе ја извртат приказната и фактите и директно ќе демантираат секаква „неправда“.

„Кога ќе се соочи со изложеност, нарцис може да го пренасочи разговорот, да почне да поставува неповрзани прашања или да ги обвинува другите. Овие тактики служат за две цели: тие го одвлекуваат вниманието од сопственото изложување и го фокусираат вниманието на некој друг. Но запомнете – ова не е за вас , се работи за нивната очајна потреба да ја задржат контролата, ако си имаш работа со нарцис, немој да се заглавуваш во нивната мрежа на негирање, тоа е само тактика да се сокрие вистината.

2. Играње на жртвата

Спротивно на она што може да го очекуваме, нарцисите нема секогаш да реагираат со лутина или ароганција кога ќе се чувствуваат разоткриени. Феј истакнува дека понекогаш се одлучуваат за посуптилна и веројатно поманипулативна тактика – играње на жртвата.

„Во обид да ја вратат контролата и да го одвлечат вниманието од своите постапки, тие може да ја претстават приказната на таков начин што ќе наидат на погрешно разбрана страна или, уште полошо, како личност на која и е нанесена неправда“, објасни таа. На пример, тие би можеле да раскажат за трауми или тешкотии од минатото со цел да стекнат сочувство или да се прикажат себеси како цел на нефер напад.

„Ова може да биде особено збунувачки за оние околу нив кои може да почнат да ги преиспитуваат нивните сопствени перцепции и проценки. Тоа е подла тактика што може да ве доведе во сомнеж за валидноста на вашите грижи. Сепак, важно е да запомните дека ова е едноставно друга форма на манипулација дека им помага да го одвлечат вниманието од вистината“, заклучи Феј.

Слични содржини