Совршена бајадера: Рецепт кој не можете да го згрешите!

од Берта Китинска
1,1K прегледи

Совршената бајадера што сите ја сакаат ќе бидат вистинска sвезда меѓу вашите мали колачиња оваа празнична сезона.

Состојки:

– 120 мл млеко

– 50 гр путер

– 120 гр шеќер

– 180 гр мелени бисквити

– 180 гр мелени ореви

Темен дел:

120 мл млеко

– 120 гр шеќер

– 80 гр путер

– 170 гр мелени бисквити

– 170 гр мелени ореви

– 100 гр чоколадо

Подготовка:

Ставете шеќер, путер и млеко во тенџере и почекајте да зоврие. Кога ќе зоврие, исклучете го огнот, потоа додадете ги бисквитите и оревите и промешајте да се соединат, а потоа извадете ги да се излади. Темниот дел е направено токму истото. Донесете млеко, шеќер и путер да зовријат, и кога ќе зовријат, изгаснете го огнот.

Додадете чоколадо, бисквити и ореви и мешајте додека сè не се соедини и чоколадото се стопи, а потоа ствете го врз предходниот фил и оставете да се излади.

Направете го истото со другите три дела, редејќи го едниот дел врз другиот. Потоа стопете ги сите состојки за глазурата (чоколадото) на тивок оган и прелијте ја бајадерата, доколку е потребно истегнете ја со нож.

Оставете го во замрзнувач најмалку еден час, ако можете да го оставите час и половина, за да се стегне подобро, а потоа исечете го со остар и тенок нож.

Слични содржини