Совршената бајадера што сите ја сакаат ќе бидат вистинска sвезда меѓу вашите мали колачиња оваа празнична сезона.
Состојки:
– 120 мл млеко
– 50 гр путер
– 120 гр шеќер
– 180 гр мелени бисквити
– 180 гр мелени ореви
Темен дел:
120 мл млеко
– 120 гр шеќер
– 80 гр путер
– 170 гр мелени бисквити
– 170 гр мелени ореви
– 100 гр чоколадо
Подготовка:
Ставете шеќер, путер и млеко во тенџере и почекајте да зоврие. Кога ќе зоврие, исклучете го огнот, потоа додадете ги бисквитите и оревите и промешајте да се соединат, а потоа извадете ги да се излади. Темниот дел е направено токму истото. Донесете млеко, шеќер и путер да зовријат, и кога ќе зовријат, изгаснете го огнот.
Додадете чоколадо, бисквити и ореви и мешајте додека сè не се соедини и чоколадото се стопи, а потоа ствете го врз предходниот фил и оставете да се излади.
Направете го истото со другите три дела, редејќи го едниот дел врз другиот. Потоа стопете ги сите состојки за глазурата (чоколадото) на тивок оган и прелијте ја бајадерата, доколку е потребно истегнете ја со нож.
Оставете го во замрзнувач најмалку еден час, ако можете да го оставите час и половина, за да се стегне подобро, а потоа исечете го со остар и тенок нож.