Совршеното летно јадење е едноставно, вкусно и брзо се подготвува, а овој рецепт е токму тоа. Верувајте, ќе ви се допадне во топлите и мрзливи летни денови.
Она што го сакаме од летните тестенини е да се едноставни и подготвени со свежи состојки, идеално направени со зеленчук директно од градината или пазарот. Заедно со босилек и лук, за овој рецепт ќе ви треба и рикота, а особено внимателно изберете ја бидејќи вкусот на ова освежително летно јадење, кое можете да го послужите и за ручек и за вечера, во голема мера зависи од квалитетот на сирењето.
Потребни состојки:
маслиново масло
кромид, ситно сецкан
приближно килограм тиквички, исечени на парчиња со дебелина од половина сантиметар (поголемите тиквички исечете ги на половина по должина пред да ги исечете)
сол и црн пипер
2 чешниња лук,
30 гр листови босилек
450 гр тестенини
225 гр рикота
прстофат мелен црвен пипер
кора од еден лимон
55гр рендан пармезан, плус уште малку за сервирање
Подготовка:
Оставете тенџере со вода да зоврие. Во голема тава на средна топлина, пржете го кромидот во три лажици маслиново масло додека не омекне, пет до осум минути. Намалете го огнот колку што е потребно за да спречите потпечување на кромидот. Додадете ги тиквичките, обилно зачинете ги со сол и бибер и продолжете да крчкате, повремено мешајќи додека не омекнат, околу 10 минути. Исклучете го огнот.
Во меѓувреме, со толчник, иситнете го лукот, босилекот и малку сол во груба паста (или користете процесор за храна). Измешајте три лажици маслиново масло.
Убаво посолете ја водата за тестенините и со мешање додајте ги тестенините. Гответе според упатството на пакувањето, но внимавајте да останат ал денте. Сварените тестенини исцедете ги и оставете шолја од водата од готвењето настрана.
Додадете ги сварените тестенини на тиквичките во тавата и загрејте ја температурата на средно висока. Додадете половина шолја од водата за готвење на тестенините, потоа рикотата, мелениот црвен пипер и кората од лимон и добро измешајте за да се распределат сите состојки. Прилагодете ги зачините.
Гответе уште една минута. Смесата треба да изгледа кремаста. По потреба додадете уште малку вода од варењето на тестенините. Потоа додадете ја пастата од босилек и половина рендано сирење и брзо измешајте за да се соедини сè. Ставете ги тестенините во топли чинии за супа и посипете ги со дополнително сирење. Послужете веднаш.