Состојки:
(за 4 лица)
– 1 кг спанаќ
– 1 млад кромид
– 1 чешне лук
– 2 јајца
– 50 гр рендан кашкавал
– сол, бибер
Бешамел:
– 40 гр путер
– 1 лажица брашно
– 250 мл млеко
– 50 гр кашкавал
Подготовка:
Спанаќот сварете го во солена вода, добро исцедете го и ситно исечкајте го.
Кромидот и лукот се сечат, се пржат на масло и се мешаат со спанаќот.
Изматете ги јајцата, па додајте ги во смесата со спанаќ и кромид. Додадете сол и бибер и добро измешајте.
Префрлете го спанаќот во мал огноотпорен сад и посипете го со рендан кашкавал.
Направете бешамел.
Загрејте го путерот, додадете една лажица брашно, кратко пропржете и со мешање додадете го млекото.
Гответе додека не се згусне, а потоа измешајте го со ситно сечкан или рендан кашкавал.
Со него прелијте го спанаќот и печете во рерна околу 20 минути на 180 степени.