Средба на државниот јавен обвинител Коцевски со техничкиот министер Тошковски

од Stefanija Kuzmanovska

Јавниот обвинител на Република Северна Македонија Љупчо Коцевски денеска оствари средба со техничкиот министер за внатрешни работи Панче Тошковски, на која се дискутираше за повеќе тековни активности, соопштија од Јавното обвинителство на Република Северна Македонија.

Коцевски го запознал Тошковски со активностите на Комисијата за следење на нерегуларностите кои евентуално би биле сторени при организирањето и спроведувањето на претстојните избори, како и со дадените насоки до сите јавни обвинителства за приоритетно постапување во сите предмети поврзани со нарушување на изборниот процес. Притоа, стои во соопштението, била нагласена потребата од тесна координација и соработка со Министерството за внатрешни работи и со Оперативниот штаб во МВР за следење на текот на изборите.

„Министерот за внатрешни работи го извести Јавниот обвинител на РСМ за проблемот со издавањето на личните документи и за напорите за негово надминување. Тошковски најави дека ќе направи внатрешна анализа на постапките и чекорите во рамките на МВР и ќе ја достави до обвинителството заедно со целокупната документација поврзана со активностите кои довеле до неможност за навремена замена на личните документи на граѓаните. Коцевски нагласи дека обвинителството ги следи состојбите, ги проверува наводите во поднесените кривични пријави и доколку бидат утврдени обележја на кривично дело ќе постапи согласно своите законски надлежности“, се наведува во соопштението од Јавното обвинителство на Република Северна Македонија.

Слични содржини