2222-702x336
МОН доби 24 часа ултиматум од скопските средношколци да се изјасни дали ќе го поништи договорот математиката да биде составен дел од полагањето матура на државниот испит.

Ако тоа не го стори, тие најавија дека од петок ќе уследи заострување на протестите и можен бојкот на наставата.

Огромен број на средношколци од различни средни училишта, најпрво се собраа пред Собранието на Република Македонија, а потоа се упатија кон Владата.

Ова е вториот марш против лошите реформи со транспаренти „Последна опомена“, „Нашето образование не е првоаприлска шега“ и „Стоп за лошите реформи“.

Пред почетокот на маршот, претставници на Средношколскиот пленум го прочитаа етичкиот кодекс во кој се забранува користење на било какви партиски етикети и ширење на говор на омраза.

Слични содржини