Стандардизација на полнењето: Сите производители на ЕВ се движат кон стандардот на Tesla

од Vladimir Zorba

Stellantis е најновиот производител кој се обврза на стандардот за полнење NACS на Tesla. Stellantis беше последниот преостанат производител меѓу големите производители на автомобили. Ова сега практично значи дека NACS станува вистински заеднички стандард.

Според соопштението за печатот, електричните возила од брендовите Stellantis (кои ги вклучуваат Dodge, Chrysler, Fiat, Ram, Jeep и Alfa Romeo) ќе почнат да користат NACS поврзување во одредени модели следната година. Производителот на автомобили ќе понуди и адаптер за постоечки возила. Ова значи дека возачите ќе можат да ги полнат своите автомобили користејќи приклучоци за NACS или Combined Charging System (CCS).

Stellantis вели дека неговото прифаќање на NACS произлегува од нејзината посветеност со шест други производители на автомобили за изградба на мрежа од повеќе од 30.000 станици за брзо полнење на автопатите и во урбаните области во Северна Америка до 2030 година. Сите овие станици ќе поддржуваат NACS и CCS врски.

Производителот на автомобили им се придружува на Volkswagen, GM, Volvo, Polestar, Mercedes, Honda, BMW и Lucid во прифаќањето на стандардот NACS. Исто така, давателите на мрежна инфраструктура за полнење ЕВ ChargePoint и Electrify America, исто така, ветија дека ќе го усвојат стандардот NACS откако Tesla ги отвори приклучоците со други производители кон крајот на 2022 година.

Слични содржини