Станков: Сè повеќе луѓето кај нас се охрабруваат да побараат помош во апликации за подобрување на менталното здравје

од Vladimir Zorba

Постојаното присуство на страв, прво од болест, поради која бевме често затворани со полициски час, па потоа од војната во Украина, па од економската и енергетска криза сè повеќе го „нагризува“ менталното здравје на човекот. RelaxifyApp претставува алатка за превенција и подобрување на истото, вели Александар Станков, извршен директор и ко-основач на компанијата која ја создаде апликацијата во интервју за „Бизнис Инфо“.

Вели дека сè повеќе луѓето кај нас се охрабруваат да побараат помош пред сè во апликации како што е RelaxifyApp, каде што може да останат анонимни.

-Таа потреба ја гледаме сè почесто кај жените кои се под притисок од една страна од кариера, а од друга страна од семејството, истакнува тој.

Стартап сцената во Македонија, според Станков, постојано се развива и изрази задоволство што има сè повеќе стартапи кај нас, но сепак мора да се работи уште многу за да се подобри состојбата, за да може да има повеќе ризичен капитал во економијата.

– Би споменал само еден пример од Велика Британија, каде што даден процент од профитот на компаниите не се даночи ако го вложат во стартап, на тој начин самата економија го движи стартап екосистемот, наместо да се чека се на фондот за иновации, дециден е ко-основачот на RelaxifyApp.

Слични содржини