Студија: Лек на GSK и Vir Biotechnology делува против мутации на „омикрон“

од Vladimir Zorba

Британскиот производител на лекови Glaxo Smith Kline (GSK) во вторникот објави дека неговата терапија против ковид-19 (заснована на антитела), на која работат со американскиот партнер Vir Biotechnology, е ефикасна против сите мутации во новата варијанта на коронавирус – „омикрон“, велејќи дека станува збор за најновите податоци од студија во рана фаза.

Резултатите од студијата, кои допрва треба да бидат разгледани и објавени во рецензирани медицински списанија, сугерираат дека третманот со „sotrovimab“ е ефикасен против сите 37 мутации на „спајк“ протеинот идентификувани досега, се вели во изјавата на Glaxo Smith Kline.

Друг претклинички резултат од студијата спроведена минатата недела покажа дека лекот делува против клучните мутации на варијантата „омикрон“.

„Sotrovimab“ беше дизајниран да се врзува за „спајк“ протеинoт на површината на коронавирусот, но беше откриено дека „омикрон“ има невообичаено голем број мутации во тој протеин.

Коронавирусот предизвикува инфекција со протеин на неговата површина или скок во протеинот што се врзува и влегува во клетките на телото и предизвикува болест. Затоа, повеќето вакцини се развиени на начин што го таргетира „спајк“ протеинот, така што вакцината во телото предизвикува производство на антитела и Т-клетки кои се насочени против „шилецот“ и спречуваат пенетрацијата на коронавирусот во клетките домаќини.

„Овие резултати од претклиничките истражувања сугерираат дека нашето моноклонално антитело може да биде ефикасно против најновата варијанта, „омикрон“, но и против сите други варијанти дефинирани од СЗО досега“, рече главниот научен директор на Glaxo Smith Kline, Хал Барон.

GSK и Vir создадоа таканаречени „псевдовируси“ кои содржат значајни мутации на коронавирус во сите сомнителни варијанти што се појавија досега, и спроведоа лабораториски тестови за нивниот одговор на третманот со „sotrovimab“.

Слични содржини