СЗО повикува на забрана за храна со висока содржина на сол, главна причина за хипертензија

од Milan1
337 прегледи

Светската здравствена организација ги повика земјите да воведат законски ограничувања за количината на сол во преработената храна, рестораните и кантините како дел од серијата препораки за спречување на прекумерното внесување и намалување на стапката на срцеви заболувања.

Како што е наведено, речиси сите земји од европскиот регион, 51 од 53, имаат просечен дневен внес на сол над максималното препорачано, што е пет грама дневно.

Ова предизвикува сериозни здравствени проблеми бидејќи прекумерната потрошувачка на сол е една од водечките причини за висок крвен притисок или хипертензија, што е најголемиот ризик фактор за кардиоваскуларни болести, според СЗО.

„Колку е поголемо намалувањето на внесот на сол, толку е поголем падот на крвниот притисок: намалувањето на внесот на сол може да ја намали смртноста од кардиоваскуларни болести и појавата на срцеви удари“, се вели во соопштението на канцеларијата на СЗО за Европа.

Слични содржини