Светската здравствена организација ги повика земјите да воведат законски ограничувања за количината на сол во преработената храна, рестораните и кантините како дел од серијата препораки за спречување на прекумерното внесување и намалување на стапката на срцеви заболувања.
Како што е наведено, речиси сите земји од европскиот регион, 51 од 53, имаат просечен дневен внес на сол над максималното препорачано, што е пет грама дневно.
Ова предизвикува сериозни здравствени проблеми бидејќи прекумерната потрошувачка на сол е една од водечките причини за висок крвен притисок или хипертензија, што е најголемиот ризик фактор за кардиоваскуларни болести, според СЗО.
„Колку е поголемо намалувањето на внесот на сол, толку е поголем падот на крвниот притисок: намалувањето на внесот на сол може да ја намали смртноста од кардиоваскуларни болести и појавата на срцеви удари“, се вели во соопштението на канцеларијата на СЗО за Европа.