Уметноста на правење тесто се развива со возраста и искуството, но има некои трикови кои ги користат дури и искусните пекари, а кои можете да почнете да ги применувате уште денес.
Доколку сакате да замесите меко тесто и со него да ги направите највкусните пецива и колачи, тогаш додадете ги овие клучни состојки:
Скроб
Искусните пекари знаат дека овој производ е способен да го трансформира тестото, значително да ја подобри неговата структура. Факт е дека обичниот скроб помага тестото да биде повоздушесто и полесно. Освен тоа, печивата во која е додадена оваа состојка остануваат меки подолго време. Скроб може да се додаде директно во брашното. За стандардна порција тесто, ќе бидат доволни 30 грама.
Гриз
Оваа состојка навистина ќе го трансформира секое пециво и поради неа ќе биде поквалитетно и повкусно. Исто така, гризот може да го ослободи тестото од вишокот на влага, што може да го расипе готовото пециво. Потребна ви е само една лажица. Инаку, пецивата или колачите во кои се додава гриз остануваат подолго свежи.
Млеко
Ако работите со тесто од квасец, тогаш треба да го измешате млекото со квасецот. Не треба да биде топло или ладно, туку топло. Тестото ќе биде повкусно ако го измешате квасецот со млеко, а не со вода и ќе има поубава боја. Благодарение на млекото, готовото пециво добива фантастична кора.