Тесто кое се подготвува за само пет минути.
Состојки:
– 250 гр брашно
– 250 мл вода на собна температура
– 8 гр инстант сув пекарски квасец
– 1 лажица маслиново масло
– 1 лажичка шеќер
– 1 лажичка сол
– сос од домати
– рендан кашкавал по желба
– оригано и свеж босилек
– масло за подмачкување на калапот
Подготовка:
Истурете ја водата и маслиновото масло во голем сад.
Додадете сол, шеќер, брашно и инстант квасец и сè убаво измешајте со лажица за да добиете еднолична смеса. Тестото треба да има леплива, мека и малку течна текстура.
Тестото префрлете го во калап за печење кој претходно добро сте го подмачкале и сте го посипале со брашно.
Над тестото додадете сос од домати и босилек.
Тестото се пече во загреана рерна околу 15 до 20 минути на 220 степени.
Извадете го тестото од рерна, додадете рендан кашкавал и други додатоци по желба и вратете го во рерна уште 10 до 15 минути.
Послужете ја пицата топла.