Tesla произведува 5.000 автомобили неделно во Грунхајде

од Vladimir Zorba

Американскиот производител на електрични автомобили Tesla веќе произведува 5.000 автомобили неделно, на половина пат до својата прва производна цел за локацијата во Германија.

Tesla го објави напредокот во твит, а бројката одговара на 250.000 возила годишно.

Првичната цел на компанијата е да произведува 10.000 возила неделно или 500.000 годишно.

Tesla произведува електрични автомобили во Грунхајде во близина на Берлин околу една година и претходно соопшти дека произведува околу 4.000 автомобили неделно.

Фабриката моментално вработува околу 10.000 луѓе, но планира да се прошири, со цел на крајот да произведе еден милион автомобили, иако не е јасно кога тоа би можело да се случи.

Слични содржини