Tesla уште еднаш значително ги намалува цените на Model S и Model X

од Vladimir Zorba

Електричните Model S и Model X на Tesla веќе претрпеа две значајни намалувања на цените во текот на годината. Сепак, сега е најавено уште едно намалување со цел компанијата да привлече повеќе потрошувачи. Tesla ги намали цените на овие автомобили за 15 до 19 отсто, во зависност од моделот и пакетот опрема. Ова намалување на цената не е само за американските потрошувачи. Слични попусти се забележани ширум светот, пренесува Electrek.

Основниот Model S сега е по цена од 74.990 долари, што е за 3.500 долари помалку од претходната основна цена. Цената на Model X сега е 79.990 долари, што е намалување за 8.500 долари. Сите бои сега се вклучени во основната цена, така што не мора да плаќате дополнително за естетскиот изглед. Можете да изберете помеѓу бела, црна, сива, сина или црвена боја.

Намалените цени важат и во Европа и Кина

Сепак, ова е ситуација каде што има добри и лоши вести. Tesla наеднаш ги прекина Standard Range верзиите на двата модели, кои имаа помали батерии. Сепак, тоа навистина не е важно, бидејќи новите намалени цени на Model X и Model S ги прават овие автомобили всушност поевтини од возилата со стандарден опсег.

Исто така, постои уште една ставка што ви овозможува да заштедите пари. Моделот X сега се квалификува за даночен кредит според Законот за намалување на инфлацијата. Квалификацискиот праг е 55.000 долари за автомобили и 80.000 долари за камиони и теренци. Со други зборови, Model S е сè уште прескап, но Model X паѓа веднаш под прагот на трошоците за теренци и камиони. Ова значи дека потрошувачите всушност можат да добијат основен Model X за помалку од Model S, под услов да заработуваат помалку од 150.000 до 300.000 долари годишно, и во зависност од тоа дали живеат сами или се во брак.

Намалените цени важат и во Европа и Кина, со слични попусти кога се земаат предвид локалните валути. Иако пониските цени се очигледно добра работа за идните потрошувачи, некои сегашни сопственици на Tesla изразија незадоволство поради поврзаниот пад на секундарниот пазар. Претходно оваа година, демонстрантите во Кина бараа компензација за намалувањето на цените, но Tesla не се согласи.

Слични содржини