Тестенини со мелено пилешко

од Stefanija Kuzmanovska
251 прегледи

Состојки:
(за 4 лица)
– 500 гр мелено пилешко (бело месо)
– 1 кромид
– 3 чешниња лук
– 2 моркова
– 200 гр чери домати
– 500 мл пире од домати
– 500 гр тестенини по желба
– сол, бибер, магдонос, босилек, ловоров лист
– Пармезан за посипување по желба.
* Наместо мелено бело пилешко месо, можете да користите и мисиркино месо

Подготовка:

Сварете ги тестенините и оставете ги на страна. Зачувајте 200 мл вода во која се сварени.

На загреано масло пржете ситно исечканиот кромид и морков. Додадете сол и прстофат шеќер додека се динстаат.

Додадете мелено пилешко бело месо, испасираниот лук, сечканите чери домати, сол и бибер и продолжете со динстање.

Откако месото ќе добие убава боја, а лукот ќе остави мирис, истурете ги сите пасирани домати и додадете половина од водата од варењето на тестенините, па магдоносот, босилекот и ловоровиот лист.

Намалете ја топлината и оставете полека да се крчка. Мешајте повремено.

По 15 минути крчкање, во сосот додајте ги тестенините и преостанатата половина од водата во која се варени. Добро промешајте.

Се трга од шпорет и се остава неколку минути тестенините да ги впијат сите зачини.

Послужете топло посипано со рендан пармезан.

Слични содржини