Тестенини со зеленчук и пармезан

од Stefanija Kuzmanovska
235 прегледи

Состојки:

– 500 гр свежи домати

– 1 модар патлиџан

– 2 пиперки

– 4 чешниња лук

– 1/2 главица црвен кромид

– 2-3 свежи ловорови листови

– 80 гр пармезан

– 10 листови свеж босилек

– 4-5 лажици маслиново масло

– 250 гр тестенини

– сол, шеќер

Подготовка:

Модриот патлиџан и пиперки исечкајте ги на коцки. Загрејте ја тавата со две лажици маслиново масло, а потоа ставете две чешниња лук исечени на листови.

Малку се пропржува, па се додаваат модриот патлиџан и бибер и се зголемува температурата на кратко за убаво да се испржи. Посолете и исклучете го шпоретот.

Во широка тава ставете неколку лажици маслиново масло, половина главица сечкан црвен кромид, две чешниња лук и два ловорови листови.

Пржете на умерена температура, а потоа додадете пасирани свежи домати (отстранете ја кората и семките што е можно повеќе) и оставете го сосот да се вари околу дваесет минути. Додадете сол и малку шеќер.

Сварете ги тестенините по ваш избор и процедете ги и ставете ги во сосот од домати.

Промешајте на шпоретот и оставете тестенините неколку моменти да впијат дел од сосот.

Потоа додадете ги пржените модри патлиџани и пиперките, па тргнете од шпорет и посипете со рендан пармезан и свеж босилек. Добро измешајте ги сите состојки.

Додадете уште неколку капки маслиново масло во секоја чинија со сервирани тестенини.

Слични содржини