Тиквички со пармезан

од Stefanija Kuzmanovska
185 прегледи

Состојки:

(за 2 лица)

– 2 големи тиквички

– 2 чешниња лук

– 1/2 лажичка сол

– 1/4 лажичка бибер

– 2 лажици маслиново масло

– 3 лажици рендан пармезан

– по прстофат суви билки: мајчина душица, босилек, оригано и рузмарин

– 2 лажици презла

Подготовка:

Обложете голем плех со хартија за печење и посипете го со презла.

Измијте ги тиквичките, исушете ги и исечете ги краевите. Исечете ги по должина на четири дела. Секое парче премачкајте го со маслиново масло и ставете ги едни до други на плехот за печење.

Измешајте рендан пармезан, издробен лук, сол, бибер и суви билки. Посипете ги тиквичките.

Тиквичките се печат околу 25 минути на 200 степени или додека не поруменат одозгора.

Слични содржини