Глобалните цени на храната паднаа трет месец по ред во јуни, но останаа блиску до рекордното високо ниво забележано во март, покажуваат податоците на Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации (ФАО), цитирани од Ројтерс.
Индексот на ФАО, кој ги следи месечните промени на цените на кошница со житарки, маслодајни семиња, млечни производи, месо и шеќер, минатиот месец во просек изнесуваше 154,2 поени, што е повеќе од нагорно ревидираните 157,9 поени за мај.
И покрај месечниот пад, јунскиот индекс сепак беше за 23,1% повисок од истиот период минатата година, а основните фактори за тоа се руската инвазија на Украина, загриженоста за неповолните временски услови, силната глобална побарувачка и високите трошоци за производство и транспорт.
Индексот на житни култури на ФАО објави пад од 4,1% месечно, но зголемување од 27,6% на годишно ниво. Според организацијата на ОН, падот во јуни се должи на сезонските фактори на северната хемисфера и некои од главните земји производители, како и на повисоките производствени изгледи во Русија.
Растителните масла беа намалени за 7,6% на месечно ниво поради сезонското зголемување на производството во главните земји производители и изгледите за зголемени залихи од Индонезија.
Индексот на цените на шеќерот е намален за 2,6% во однос на мај, бидејќи забавувањето на глобалниот економски раст влијаеше на побарувачката.
Индексот на месото се зголеми за 1,7% на месечна основа, поставувајќи нов рекорд, а цените на млечните производи скокнаа за 4,1% во однос на мај. Глобалните цени на млекото во прав се зголемија поради силната побарувачка за увоз и континуираните нарушувања на синџирот на снабдување.
Во посебен извештај за понудата и побарувачката на житни култури, организацијата ја зголеми својата прогноза за светската култура на жита во 2022 година на 2,792 милијарди тони од претходната проценка од 2,784 милијарди. Ова е за 0,6% помалку од глобалното производство во 2021 година