Uber купи ривал на Блискиот Исток во договор вреден 3,1 милијарди долари

од Aleksandar Petrovski

Uber Technologies Inc., американска компанија за превозни услуги и достава на храна, реализираше зделка вредна 3,1 милијарди американски долари за својот ривал на Блискиот исток –  Careem Networks.

Стартапот, базиран во Дубаи во 2012 година, стана 100% одел на Uber, откако истовремено ја задржа својата марка, пренесува Интерфакс.

Ко-основачот на компанијата и извршен директор, Мудасир Шеик ќе продолжи да го води бизнисот. Новата поделба на Uber ќе добие свој управен одбор, составен од тројца претставници на Uber и двајца претставници на Careem Networks.

Тие работат на Блискиот исток, вклучувајќи ги Египет, Јордан, Саудиска Арабија и Обединетите Арапски Емирати. Во меѓувреме, продолжува одобрувањето на договорот од регулаторните тела на Пакистан, Катар и Мароко, трансакцијата сè уште е во тек во овие земји.

Стекнувањето на Careem Networks од Uber е најголемата трансакција во транспортната индустрија на Блискиот исток.

Слични содржини