Неколку стотини ученици од припепските средни училишта се собраа на камената бина во центарот на градот на протестот што го организира Средношколскиот пленум од Прилеп.

DSC_0019

Потенцираа дека цврсто стојат на барањето за укинување на предметот Математика како задолжителен предмет од државната матура и враќање на стариот концепт на полагање на државна матура и промена на законот за екстерно тестирање.

Низ насобраните ученици се зборуваше и за притисоци од директорите на училиштата, кои им се заканувале на учениците и ги врбувале со уцени за да не излезат на највениот протест.

Од гимназија дојдовме прилично многу деца, ги чекаме да дојдат и другите од останатите средни училишта, хемиско и индустриско, и покрај тоа што имаме информации дека биле заклучувани во училиштата.

Учениците од трета и четврта година во гимназијата биле повикувани на разговор кај директорот на гимназијата, им се заканувал дека ќе биде лошо ако излезат на протести, и ги убедувал да не излезат на протестот, затоа што кога ќе полагале матура ќе им бидело дозволено да препишуваат – изјави Лилјана Ристеска ученичка во прилепската гимназија.

 

Фото: Канал 77

Слични содржини