Украина: Руските војници се повеќе го користат сексуалното насилство како оружје

од Stefanija Kuzmanovska

Украинскиот државен обвинител Андриј Костин го осуди „драматичното зголемување“ на сексуалното насилство од страна на руски војници во тековната инвазија на Украина.

Жртвите се од двата пола и од сите возрасти, изјави Костин за германската медиумска компанија Funke Media Group и францускиот весник Ouest-France во изјавите во кои од dpa имеле пристап пред објавувањето во понеделник.

Костин ги обвини руските војници дека намерно користеле сексуално насилство како воено оружје „за да ги понижат Украинците“.

„Во многу случаи, руските војници силувале луѓе, ги мачеле, а потоа ги убивале. Често силувањето го вршеле пред роднините и децата. Руските команданти често наредуваат или барем поддржуваат силувања“, рече Костин.

Неговите изјави не можат да бидат независно проверени.

Венцел Михалски, шеф на германскиот огранок на организацијата Human Rights Watch, гледа системски пристап кон насилството кога станува збор за руската инвазија на Украина која започна на крајот на февруари.

„Злосторствата против цивилите се дел од воената тактика на руските војници во Украина. Насилните дела извршени од војници, вклучително и силување, остануваат неказнето од руските политички лидери и војската. Напротив, силите кои дејствуваат со особена бруталност сè уште се почитуваат“, изјави Михалски за весникот Funke Media Group.

Според Украинското државно обвинителство, речиси 8.500 цивили, меѓу кои 440 деца, се убиени во Украина од почетокот на војната пред девет месеци. Повеќе од 11.000 цивили беа ранети.

Слични содржини