Управител на складиште на „Амазон“ украл над 273.000 долари во компјутерски делови

од Vladimir Zorba

Можноста прави крадец, за што сведочи случајот кој доаѓа од Шарлот, град во Северна Каролина, САД. Имено, Даглас Рајт, 27-годишен менаџер на магацин на „Амазон“, се изјаснил за виновен за кражба на стока вредна над 273.000 долари.

Според соопштението на американското Министерство за правда, помеѓу јуни 2020 година и септември 2021 година, Рајт ја искористил својата позиција во складиштето на „Амазон“ за да украде големи количини компјутерски компоненти како хард дискови, процесори и графички картички.

Рајт откри дека по кражбата, ја испратил робата дома и ја продал на големо на компјутерска компанија во Калифорнија. Според Министерството за правда, на 27-годишникот му се заканува казна затвор до 20 години и парична казна од 250.000 долари.

Слични содржини