Дали готвите шпагети болоњезе погрешно? Веројатно да затоа што традиционалниот италијански рецепт е многу различен од јадењата што луѓето од другите делови на светот ги подготвуваат дома.
Ако прашате некој Италијанец, тие ќе ви кажат дека повеќето луѓе не знаат како правилно да готват шпагети болоњезе.
Според готвачот Џино Декампа, постојат правила што треба да ги следите кога правите јадења.
Користете два различни типа месо
– Честопати луѓето користат само говедско или јагнешко месо. Но, традиционалниот начин на подготвување на сосост болоњезе вклучува употреба на два различни типа месо – говедско и свинско месо. Причината е тоа што свинското месо ќе ви даде сила и специфичен вкус, а говедското месо дава текстура – вели италијанскиот гастроном.
Додадете млеко во сосот
Тајната на фантастичниот сос се крие во млекото. Кога месото се комбинира со млеко, текстурата станува многу подобра. Според Џино, треба да додадете и 2 супени лажици вино и бујон за супа за да го подобрите вкусот. Ако додадете вино, треба да готвите малку подолго – во спротивно, вашиот сос ќе има кисел вкус.
– Ајде да зборуваме за течноста што влегува во сосост болоњезе – течност број 1 – вино. Мора да го ставите виното прво, затоа што сакате алкохолот да испари и да ја задржи аромата. Течност број 2 – млеко со многу масти. Течност број 3 – бујон од пилешко или говедско месо – објаснува Џино.
Не додавајте домати
– Никогаш не треба да истурате сецкани домати во традиционалниот сос болоњезе. Болоњезе сосот се прави без домати. Единствено што користат е пире или концентрат од домати – кој е потполно поинаков – тврди италијанскиот готвач.