(видео) Дачиќ: Дали сега е неопходна хуманитарна интервенција против Приштина?

„Дали е потребна хуманитарна интервенција против Приштина сега кога се вршат злосторства врз српскиот народ, кога 14 отсто од Србите се протерани во последните неколку месеци, праша шефот на српската дипломатија

од Бети Божиноска

Шефот на српската дипломатија, Ивица Дачиќ, вечеравечер изрази разочарување откако Советот за безбедност на ОН беше, како што истакна тој, „спречено да се слушне вистината за агресијата на НАТО врз СР Југославија во 1999 година.

„Дојдовме овде на покана на Советот за безбедност на ОН. Сметаме дека темата е од исклучителна важност за меѓународниот правен поредок и дека денеска, исто како што беше извршено бомбардирањето на Србија без преседан, така се случи и еден преседан на процедурално гласање “, рече Дачиќ.

„Дали е потребна хуманитарна интервенција против Приштина сега кога се вршат злосторства врз српскиот народ, кога 14 отсто од Србите се протерани во последните неколку месеци, кога Приштина не сака да формира Заедница на српски општини, но затоа ја наградуваат со членство во разни меѓународни организации“, праша шефот на српската дипломатија, пренесува Танјуг.

 

 

Тој им се заблагодари на Русија, Кина и Алжир за поддршката на иницијативата да се разговара за бомбардирањето на СРЈ, но им се заблагодари и на земјите кои биле воздржани, велејќи дека тие не сакале да разговараат за тема во која „очигледно има двојни стандарди“.

Коментирајќи го фактот дека бомбардирањето на НАТО беше извршено од наводни хуманитарни причини, Дачиќ за крај праша за какви хуманитарни причини станувало збор, со оглед на дека беше извршено „речиси целосно етничко чистење на Србите од Косово и Метохија“.

„Дали е потребна хуманитарна интервенција против Приштина сега кога се вршат злосторства врз српскиот народ, кога 14 отсто од Србите се протерани во последните неколку месеци, кога Приштина не сака да формира Заедница на српски општини, но затоа ја наградуваат со членство во разни меѓународни организации“, праша шефот на српската дипломатија, пренесува Танјуг.

Слични содржини