Состојки:
– 1 авокадо
– 1 црвен кромид
– 2 јајца
– 1 кисело јаболко
– главица зелена салата
– конзерва туна
– црвена пиперка
– неколку црни маслинки
Дресинг:
– сол, сок од половина лимон, маслиново масло (30 ml)
Подготовка:
Сварете ги јајцата. За тоа време ситно исецкајте ја зелената салата. Исечете го кромидот на полумесечини и изгмечете го со малку сол за да се испуштат соковите.
Црвената пиперка исечкајте ја на стапчиња, а авокадото на два дела. Со помош на лажица се вади од кора и се сече на коцки.
Извадете ги семките од јаболкото (измиени, но не излупени) и исто така исечете ги на парчиња. Измешајте сè во сад за салата, додадете излупени и исечени јајца, исцедена конзерва туна и измешајте.
Прелијте ја салатата со прелив од сол, лимон и маслиново масло. Ако јаболкото е кисело, ставете помалку сок од лимон.