Вкусен зеленчук со кари

од Vladimir Zorba
216 прегледи

Ако го приготвите овој рецепт ќе добиете неверојатно вкусен зеленчук кој може да го јадете како основен оброк или како прилог со некое месо или риба.


Време на подготовка: 20 минути • Време на готвење: 1 час 40 минути • За 4 лица

Состојки:
10 ml (2 лажички) куркума во прав
5 ml (1 лажиче)ким, семиња
5 ml (1 лажиче) семе од синап
5 ml (1 лажиче) семе тилчец
20 ml (4 лажиче) коријандер
2,5 ml (1/2 лажиче) чили во прав
5 ml (1 лажиче) мелен ѓумбир
5 ml (1 лажиче) зрно од црн пипер
450 g на ситно сецкан кромид
Околу 60 ml (4 лажици) растително масло
300 ml стерилизирано млеко (варено)
30 ml (2 лажици) бел вински оцет
400 g доматите од конзерви
15 ml (1 лажица) доматно пире
10 ml (2 лажички) кафеав шеќер
5 ml (1 лажиче) прав или 1 коцка супа од зеленчук (растворени во малку зовриена вода)
900 g сецкан зеленчук ( како печурки, карфиол, моркови, компири и бамја)
Прво во тава испржете го кромидот во масло мешајќи повремено, па додадете ги зачините во прав и мешајте постојано. Во ова ќе ги додадете и млекото и оцедот и се измешајте убаво. Потоа додадете ги доматите од конзерва, доматно пире, шеќерот и супата, се убаво да зоврие, покријте и оставете за се крчка околу 1 час, мешајќи повремено. Откако ќе помине 1 час додадете го зеленчукот и се заедно нека се готви околу 30 минути, исто така мешајќи повремено.

Откако ќе е готов, овој зеленчук може да го послужите со варен ориз, како и со сос направен од краставица и јогурт, малку сецкан свежо нане, малку чили во прав, мелен ким и зачини по вкус.
забелешка
Кроминодот може да го замените со праз.
совет
Кари сосот може да стои во фрижидер 3 месеци, па може да направите двојно повеќе и да го замрзнете.