ВНИМАВАЈТЕ КОГА ЈА ПОДНЕСУВАТЕ ДАНОЧНАТА ПРИЈАВА: Ова се најбавните даночни канцеларии во Германија

од Vladimir Zorba

Пет недели или речиси два месеци? Во зависност од сојузната држава, оние кои ја поднесуваат својата даночна пријава чекаат различно време за одговор од даночната служба, а со тоа и за враќање на парите.

Благодарение на апликациите и компјутерските програми, даночните пријави во Германија сега можат брзо да се поднесуваат. Честопати потребни се само неколку часа, неколку кликања и даночната пријава се испраќа.

Потоа треба да почекате даночната администрација да ве контактира со обработено барање. Времето потребно за обработка на барање зависи од тоа каде живеете.

Тековна проценка

Анализата на Здружението на даночни обврзници за изминатата година покажува: Во зависност од сојузната држава, просечното време на обработка на даночните пријави за пресметковната 2022 година варира помеѓу 39 и 54 дена.

Тоа значи дека германските даночни канцеларии во речиси сите сојузни покраини станаа нешто побрзи. Се намали и разликата меѓу земјите.

Берлин е лидер, Долна Саксонија е на дното

Граѓаните на Берлин чекаат најкратко време за враќање на данокот (39 дена). На второ и трето место се Хамбург (41,8 дена) и Тирингија (43,2 дена). Минатата година, најдолго им требаше на даночните канцеларии во Бремен (53,8 дена) и Баден-Виртемберг и Долна Саксонија (и двете по 54 дена).

Здружението на даночни обврзници ги собира своите податоци од пресметковната 2017 година. Она што се издвојува е дека даночниците во главниот град тогаш биле најбрзи и оттогаш никогаш не паднале од првото место. Сепак, имаше промена со текот на годините:

На пример, во 2021 година, баварските власти беа многу побрзи со проценката на даноците за 2020 година отколку денес. Тогаш им требаа само 40 дена за обработка. Денеска им требаат 48 дена.

Од друга страна, Тирингија повторно стана побрза во последните години, каде вредноста сега беше 62 дена. Слично нешто можеме да видиме и во Бремен. Само минатата година времето на обработка е намалено за 8,2 дена, јавуваат германските медиуми.

Позитивни случувања

Здружението на даночни обврзници резултатите од овогодинешната контрола на брзината ги оценува како доминантно позитивни. „Даночните канцеларии ја надминаа кризата со корона кризата при обработката на даночните пријави, дури и ако требаше да извршуваат многу дополнителни задачи“, рече портпаролката.

„Времето за обработка на апликациите стана пократко, иако не во сите сојузни држави. Генерално, нивото на добри перформанси пред кризата со корона сè уште не е достигнато“.

„Фриленсерите“ чекаат подолго од вработените

Добро е што јазот меѓу сојузните држави повторно се намали. Во исто време, особено за земјите со најлоши резултати во Баден-Виртемберг и Долна Саксонија, важи следново: „Целта на финансиското управување мора повторно да стане побрзо во следните неколку години!“

Како и претходните години, најголемата сојузна покраина Северна Рајна-Вестфалија не даде никакви споредливи податоци и затоа не беше вклучена во анализата. Според информациите од властите, таму обработката трае „помеѓу две недели и шест месеци“.

Здружението на даночни обврзници во својата анкета прави разлика меѓу даночните стапки за вработените кои се мнозинство и оние за „другите лица“. Ова се однесува на самовработените, хонорарците и претприемачите. Минатата година на одлуката мораа да чекаат уште малку од вработените. Во Берлин, на пример, разликата е во просек четири дена.

Се повеќе и повеќе автоматизирана обработка

Една од причините за ова: според Здружението на даночни обврзници, се повеќе даночни канцеларии имаат компјутеризирано, целосно автоматизирано процесирање на даночните пријави. И милиони едноставни даночни пријави на вработените се особено добро прилагодени на овој пристап.

Предност за даночните канцеларии: ова им дава време на службениците рачно да ги испитаат посложените случаи. Ова често вклучува случаи на самовработени лица.

За 2022 година, таканаречената „стапка на опаѓање на автоматизација“ беше највисока во Саксонија-Анхалт. Таму повеќе од секоја четврта даночна пријава се обработувала автоматски (27,5 проценти). Стапката беше висока и во Тирингија (24,4 отсто), Бранденбург (22,4 отсто) и Берлин (22,2 отсто).

Во Сар (17,6) и Баден-Виртемберг (17,2 отсто), ниту секоја петта даночна пријава не била автоматски обработена од компјутерот.

Поднесувањето даночна пријава обично вреди да се направи. Според последните податоци, Германците неодамна од државата добивале во просек по 1.095 евра по даночна пријава. Доколку сакате брзо да го вратите преплатениот данок од претходната година на вашата сметка, побрзајте. Имено, даночните канцеларии ги обработуваат апликациите по редоследот по кој се примаат.

Слични содржини