Воздушни перничиња во браниците

од Vladimir Zorba

Автомобилите стануваат се поголеми, и во Европа и во САД. Најпродаваните модели таму сè уште се големи пик-ап возила. Големите американски пикапи и огромните теренци се поопасни за пешаците од кој било друг тип на автомобил, но Ford можеби има решение.

CarBuzz го откри предлогот на Ford во Канцеларијата за патенти и трговски марки на САД, кој има за цел да ја подобри безбедноста на пешаците без да мора да го менува дизајнот на пикапите и големите теренци. Како што пишува „HAK“, решението што го замислил брендот е очигледно едноставно – да се вгради воздушно перниче во предниот браник.

Предниот дел на овие автомобили често е како ѕид за пешаци. Покрај тоа, пешак може да заврши под возилото во моментот на судирот. Во патентот на Ford, најважно за безбедноста на пешаците е да се спречат нозете на човекот да поминат под возилото. Ова би го спречило автомобилот да му ги здроби нозете, предизвикувајќи можни повреди на колкот.

Апликацијата за патент наведува дека овие браници на воздушни перничиња сепак би можеле да бидат направени од пластика или метал. Односно, би се надувале горе и долу, а не во средината на браникот. Затоа, овие воздушни перничиња би биле добро комплементарно решение за системите за откривање пешаци или велосипедисти ADAS и системите за автоматско сопирање.

Слични содржини