ЗА 80 ЦЕНТИ НА ЧАС: Првиот окружен администратор во Германија ги задолжи бегалците да работат – Еве кои работни места ќе ги извршуваат

од Vladimir Zorba

Законот за азил во Германија одамна вели дека на барателите на азил треба да им се обезбеди работа. Сега првиот окружен администратор во Германија го користи законот за да ги принуди барателите на азил да работат, пишуваат германските медиуми.

Во иднина, станарите во заедничкото општинско сместување ќе мора да работат во областа Зале-Орла (Тирингија). Како што изјави за германските медиуми окружниот менаџер Кристијан Хергот (39, ЦДУ), барателите на азил ќе мора да ги чистат улиците, да сечат жива ограда, да чистат снег.

Потребното работно време ќе биде четири часа дневно. Според законот, саатницата е 80 центи. Тоа одговара на 64 евра/месечно, кои ќе се префрлат на платежната картичка што ќе пристигне во март.

Санкции за оние кои не сакаат да работат

Наскоро се очекува да започнат со работа првите баратели на азил. Хергот моментално истражува понуди за работа и пишува до клубови и општински компании, меѓу другото. Секој што ќе одбие работа треба да биде санкциониран. Поддршката сака да ја намали на 180 евра.

„Сега чекор по чекор ја спроведуваме одлуката на окружниот совет. Мора да ги мотивираме оние кои не сакаат да работат. Станува збор за испраќање сигнал дека луѓето кои се платени со даночни пари треба да му вратат нешто на општеството и да не седат на клупа во парк по цел ден“, изјави Хергот за германските медиуми.

Со работната обврска сака да го зголеми прифаќањето на барателите на азил кај населението и да ја подобри нивната интеграција.

Не треба да знаат германски

„Не треба да имате никакви јазични вештини за да ја работите оваа работа. Можеби можете подобро да научите германски преку работа отколку на јазичен курс и да се подготвите за редовна работа или стручна обука“, рече Хергот.

Според Законот за компензација на барателите на азил, бегалците може да не прифатат редовна работа во првите три месеци по пристигнувањето во земјата.

Исклучок е таканаречената можност за работа (став 5), според која на барателите на азил во прифатните центри може да им се обезбеди т.н. работа со државни, општински и непрофитни организации.

Новата мерка ги покажува првите ефекти. „Моите социјални работници ми велат дека барателите на азил веќе прашуваат дали можат нормално да одат на работа“, рече Хергот.

Слични содржини