За првпат во фудбалот: Судија го смени полот и стана жена

од Nikola Popovski

Израелскиот фудбалски судија Саги Берман одлучи да го смени полот.

Судијата одлучи да стане трансродова жена. Тој продолжи со својата работа од утре, но во иднина ќе ја дели правдата како Сапир, односно Сафир. Така, тој ќе стане првиот трансродов судија во израелскиот фудбал. Со само 27 години, тој важи за еден од најдобрите арбитри во оваа земја.

Таа неодамна станала четврта судијка поради хормонската терапија што ја спроведува, што помага да се заврши процесот на промена на полот.

Фудбалскиот сојуз на Израел позитивно гледа на нејзината одлука, па му даде целосна поддршка на Берман во врска со интервенцијата.

Федерацијата побара насоки од УЕФА и ФИФА, па од таму можно е еден ден трансородовите судии да стапнат на меѓународната сцена и да ја делат правдата на натпреварите од Лигата на шампионите, Лигата на Европа или Конференциската лига.

„Eрусалим пост“ известува дека Берман „добил поддршка од пријателите и семејството, откако пред неколку месеци им рече дека започнал постапки за промена на полот“.

Весникот нагласува дека Берман веќе почнала да се навикнува на чувството дека конечно може да ги усогласи својот идентитет и работното место, а тој труд открива и дека во последните неколку недели „започнала да доаѓа на обуки со шминка и опрема која повеќе ѝ прилега“.

„Играчите и судиите навистина ја поддржуваат“, рекол еден од судиите.

Сепак, не беше сè овие денови идилично во животот на Саги Берман или Сапир Берман:

„Најлошото беше во екот на пандемијата. Се чувствував заробено. Сакав да носам женска облека и не знаев како да и објаснам на мојата партнерка … За жал, таа тоа не го прифати добро“, истакнува хероината на оваа приказна, првиот трансродов судија во израелскиот фудбал.

Слични содржини