ЗДРАВСТВЕН ПРЕГЛЕД ПРИ ОБНОВУВАЊЕ НА ВОЗАЧКАТА ДОЗВОЛА: Германците за задолжително здравствено тестирање на возачите

од Vladimir Zorba

Редовните здравствени прегледи на возачите при обновување на возачката дозвола се задолжителни во многу европски земји. Европската унија имаше намера да ја воведе оваа обврска насекаде, но Германија се спротивстави. Што мислат граѓаните за тоа?

Според истражувањето на Yougov нарачано од добавувачот на автоделови Continental, мнозинството е за проверка на способноста на возачот, пренесува германската новинска агенција (dpa).

Имено, речиси две третини од испитаниците, 64 отсто од нив, оцениле дека оценката за луѓето кои возат возило има смисла. 53 отсто од нив сметаат дека возачката дозвола за над 70 години е услов за обновување.

Нешто помалку од половината, 49 отсто, се залагале за скратување на интервалот помеѓу прегледите на максимум две години.

Во март, Yougov анкетираше 2.055 полнолетни граѓани од репрезентативен примерок за цела Германија.

Најголема поддршка за редовните прегледи дадоа помладите од 18 до 29 години. Во таа група тројца од четворица испитаници ги прескокнале задолжителните прегледи.

За оние над 70 години за редовни лекарски прегледи беше околу половина, но под услов да не се пречка за продолжување на дозволата.

Меѓутоа, 73 отсто од најстарите се изјасниле против правење лекарски преглед за возачка дозвола по 70-годишна возраст, а 71 отсто од најмладите биле за.

Во март, Европскиот парламент одлучи да им ја препушти одлуката за воведување или не задолжителни, редовни лекарски прегледи за возачите на членките на ЕУ.

Германскиот министер Фолкер Висинг ја отфрли таквата идеја. „Германија не сака такви принудни инспекции“, рече Визинг. Според него, германските граѓани мора да бидат одговорни за нивната способност да управуваат со возило.

Европската комисија претходно планираше да воведе задолжителни инспекции насекаде во ЕУ, какви што веќе постојат во некои земји-членки.

Во анкетата на прашањето кои сообраќајни ситуации ги сметаат за особено опасни, точно половина од испитаниците навеле неповолни временски услови.

49 отсто се пожалиле на другите учесници во сообраќајот, а 48 отсто рекле дека не се сигурни кога видливоста е слаба.

Во категоријата на луѓе над 70 години, испитаниците го споменале возењето ноќе почесто од просекот – 42 отсто од нив.

Слични содржини