Златото на рекордно ниво, биткоинот волатилен по „халвингот“

од Vladimir Zorba

Златото на крајот на неделата достигна 2.417 долари. Очигледно во моментов не е „повредено“ од ставот на ФЕД и веројатноста да се оствари сценариото за долгорочни високи каматни стапки.

Ако некои аналитичари го гледаат златото дури и на 3.000 долари во 2025 година, постојат различни прогнози за платината и паладиумот. HSBC ја намали својата прогноза за овогодинешната просечна цена на платината на 1.055 долари (од 1.105 долари), а паладиумот на 1.095 долари (од 1.138 долари).

Засега попрецизно е мислењето дека се работи за настан „sell the news“ (бидејќи инвестицијата се намали и се оддалечи од врвот за повеќе од 15 проценти), што секако не значи дека биткоинот наскоро не може да го нападне рекордот од средината на март (73.800 долари). Многу ќе зависи од приливите во американските ETF на цената на местото на BTC.

Нето-приливите минатата недела беа негативни, продолжува да се истакнува GBTC фондот на Grayscale, од кој во некои денови во април имаше одлив на повеќе од 300 милиони долари.

Слични содржини