Знаете ли дека можете да направите џем од тиква? Еве како!

од Vladimir Zorba
222 прегледи

Џем од тиква е исклучително необичен домашен џем, но многу вкусен и разноврсен. Има ароматичен вкус поради ликерот од бадем меѓу состојките, во комбинација со цимет и морско оревче. Белиот шеќер можете да го замените со кафеав шеќер.

Состојки:

* 1 кг веќе исчистена тиква
* 1 лимон
* 60 мл ликер амарето
* 350 гр шеќер
* морско оревче по вкус
* цимет по вкус

Подготовка:

Прво исчистете ја тиквата со отстранување на кората и семките. Исечете ја на коцки и ставете ја во сад, заедно со шеќерот. Измешајте, покријте и оставете преку ноќ.

Кога ќе бидете подготвени да ја завршите подготовката, на тиквата додадете цимет, ликер, морско оревче во прав, рендана кора од лимон и сок од лимон.

Гответе еден час на тивок оган.

Кога џемот е готов, сипете го топол во стерилизирани тегли, оставајќи сантиметар простор од работ на теглата. Добро затворете и оставете да се излади.

Вашиот џем од тиква е готов, оставете го да отстои 2-3 недели пред да уживате.

На здравје!

Слични содржини