Џем од тиква е исклучително необичен домашен џем, но многу вкусен и разноврсен. Има ароматичен вкус поради ликерот од бадем меѓу состојките, во комбинација со цимет и морско оревче. Белиот шеќер можете да го замените со кафеав шеќер.
Состојки:
* 1 кг веќе исчистена тиква
* 1 лимон
* 60 мл ликер амарето
* 350 гр шеќер
* морско оревче по вкус
* цимет по вкус
Подготовка:
Прво исчистете ја тиквата со отстранување на кората и семките. Исечете ја на коцки и ставете ја во сад, заедно со шеќерот. Измешајте, покријте и оставете преку ноќ.
Кога ќе бидете подготвени да ја завршите подготовката, на тиквата додадете цимет, ликер, морско оревче во прав, рендана кора од лимон и сок од лимон.
Гответе еден час на тивок оган.
Кога џемот е готов, сипете го топол во стерилизирани тегли, оставајќи сантиметар простор од работ на теглата. Добро затворете и оставете да се излади.
Вашиот џем од тиква е готов, оставете го да отстои 2-3 недели пред да уживате.
На здравје!