Храната без шеќер има несакан ефект кога се консумира во големи дози. Имено, кај некои луѓе може да предизвика дијареја. Прекумерното консумирање на оваа храна може да има лаксативно дејство, кое го предизвикуваат шеќерните алкохоли. Тие не се толку лесно сварливи во вашиот систем како обичниот шеќер.
За некои луѓе, несаканите ефекти може да вклучуваат повеќе од чести патувања во тоалетот; Проблеми можат да бидат и гасовите и надуеноста, предупредува Health Digest.
Шеќерните алкохоли не се апсорбираат или вари целосно, туку минуваат низ тенкото црево и се ферментираат во дебелото црево, а оваа ферментација може да предизвика гасови.
Луѓето со дигестивни проблеми треба да бидат особено внимателни кога консумираат храна со ознака „без шеќер“.
Студијата од 2017 година објавена во списанието Advances in Nutrition покажа дека полиолите, кои се наоѓаат природно во растенијата, може да предизвикаат гастроинтестинални непријатности, надуеност и лаксативни ефекти кај луѓето со синдром на нервозно дебело црево.
Шеќерните алкохоли ја хранат опортунистичката кандида и вишокот бактерии кои го колонизираат тенкото црево на ист начин како и обичниот шеќер, што, објаснува експертот, може да доведе до запек, надуеност и дијареја. Затоа се препорачува луѓето со СИБО синдром и оние во чие тело напредува габата кандида да се држат настрана од овие намирници.
Луѓето кои се чувствителни на ферментирачки олигосахариди, дисахариди, моносахариди и полиоли, исто така, треба да бидат внимателни кога консумираат храна без шеќер.
Иако сигурно има моменти кога посакуваме да имаме копче за ублажување на запек, дијареата очигледно не е адекватно решение.
Храната без шеќер има несакан ефект кога се консумира во големи дози. Имено, кај некои луѓе може да предизвика дијареја. Прекумерното консумирање на оваа храна може да има лаксативно дејство, кое го предизвикуваат шеќерните алкохоли. Тие не се толку лесно сварливи во вашиот систем како обичниот шеќер.
За некои луѓе, несаканите ефекти може да вклучуваат повеќе од чести патувања во тоалетот; Проблеми можат да бидат и гасовите и надуеноста, предупредува Health Digest, пренесе Стандард лајф.
Шеќерните алкохоли не се апсорбираат или вари целосно, туку минуваат низ тенкото црево и се ферментираат во дебелото црево, а оваа ферментација може да предизвика гасови.
Луѓето со дигестивни проблеми треба да бидат особено внимателни кога консумираат храна со ознака „без шеќер“.
Студијата од 2017 година објавена во списанието Advances in Nutrition покажа дека полиолите, кои се наоѓаат природно во растенијата, може да предизвикаат гастроинтестинални непријатности, надуеност и лаксативни ефекти кај луѓето со синдром на нервозно дебело црево.
Шеќерните алкохоли ја хранат опортунистичката кандида и вишокот бактерии кои го колонизираат тенкото црево на ист начин како и обичниот шеќер, што, објаснува експертот, може да доведе до запек, надуеност и дијареја. Затоа се препорачува луѓето со СИБО синдром и оние во чие тело напредува габата кандида да се држат настрана од овие намирници.
Луѓето кои се чувствителни на ферментирачки олигосахариди, дисахариди, моносахариди и полиоли, исто така, треба да бидат внимателни кога консумираат храна без шеќер.
Иако сигурно има моменти кога посакуваме да имаме копче за ублажување на запек, дијареата очигледно не е адекватно решение.