📷Toyota Crown Cabrio

од Vladimir Zorba

Покрај прикажувањето на Century SUV Cabrio минатиот месец (наменет да служи како парадно возило за идните шампиони во сумо), Toyota подготви уште еден интересен кабриолет со четири врати. Станува збор за уникатен Crown Cabrio, кој ги задржува четирите врати на оригиналниот автомобил, но покривот и столбовите се отсечени.

Внатрешноста со пет седишта останува верна на оригиналниот автомобил, а патниците уживаат во неограничен простор за главата во кабриолет верзијата.

Во брифот нема детали за механички модификации, па се претпоставува дека има хибридна конфигурација која вклучува бензински мотор од 2,4 литри и два електромотори (со вкупно 257 kW/349 КС).

Потпретседателот на Toyota, Хироки Накаџима, призна дека кабриолетовите се „исклучително тешки“ за правење, но нивниот стил и чувството на отворено ги прават популарни кај луѓето во САД и другите земји.

Шефот за дизајн на Toyota, Сајмон Хемфрис, рече дека е важно кабриолетите да изгледаат „софистицирано и убаво“, додавајќи дека и патниците се дел од нивниот дизајн.

Слични содржини