Треба ли да уринирате после секс? Еве што вели науката

од Vladimir Zorba

Ако имате вагина, сигурно многу пати сте слушнале дека е апсолутно неопходно да се мокри веднаш по сексуалниот однос, за да се спречат инфекции на уринарниот тракт. Но, излегува дека нема многу докази за поддршка на оваа идеја.

Има шокантно малку истражување за тоа дали овој често повторуван совет функционира. Една студија објавена во списанието Evidence Based Practice покажа дека, генерално, нема голема разлика. Но, тоа е само една студија, а резултатите не дадоа конкретни резултати.

Американското здружение на акушери и гинеколози не го вклучува мокрењето после секс во советите за спречување на инфекции на уринарниот тракт.

Еве што препорачуваат:

* Измијте ја кожата околу анусот и пределот на гениталиите,

* Пијте многу течности (вклучувајќи вода) за да ги исфрлите бактериите од уринарниот тракт,

* Испразнете го мочниот меур веднаш штом почувствувате нагон или на секои два до три часа.

Тие истакнуваат дека факторите како бременост, дијабетес или минување низ менопауза може да го зголемат ризикот од добивање уринарни инфекции. Некои луѓе се чини дека се повеќе склони кон нив од другите. Ако претходно сте имале инфекција на уринарниот тракт, шансите да ја добиете повторно се поголеми од некој што никогаш не ја имал.

Меѓутоа, ако сте уринирале после секс, нема потреба да ја прекинете навиката. Иако нема убедливи докази дека помага, исто така нема убедливи докази дека одмага или дури и бескорисен, известува Lifehacker.

Дали мокрењето после секс спречува бременост или сексуално преносливи болести?

Кога веќе зборуваме, постојат два мита кои се вклучија во приказната за мокрење после секс. Уринирањето после секс веројатно нема да спречи бременост или сексуално преносливи инфекции.

Кога станува збор за спречување на бременоста, спермата оди во вагината, а не во уретрата. Овие два отвори се блиску еден до друг, но не се иста работа, а урината што ја напушта вашата уретра нема никакво влијание врз она што се случува во вашата вагина, грлото на матката или матката. Луѓето кои се обидуваат да забременат можеби го слушнале советот да го одложат мокрењето барем накратко после сексот, така што гравитацијата ќе им помогне на нивните шанси за зачнување, но Американското здружение за репродуктивна медицина забележува дека „ова верување нема научна основа“.

Не е откриено дека мокрењето после секс значително влијае на ризикот од заразување со ХИВ, кламидија, херпес или која било друга сексуално пренослива инфекција. За спречување на сексуално преносливи инфекции, ACOG препорачува употреба на кондоми, свесност за зголемениот ризик од анален секс или други дејства кои можат да доведат до пукање на кожата и задолжителна вакцинација против ХПВ и хепатитис Б, кои се сексуално преносливи.

Слични содржини