3 причини зошто е добро да јадете калинка почесто

од Берта Китинска
403 прегледи

Оваа исклучително здрава храна ја има на полиците на супермаркетите, но и на пазарите, а кога без многу размислување ќе ги разберете придобивките што ги има врз нашето здравје, ќе ја вклучите во вашата исхрана како овошје кое почесто .Калинката е полно со витамини, минерали, влакна и антиоксиданси кои штитат од многу болести.

Ова овошје потекнува од Персија и често се споменува во митологијата како плод на боговите. Според некои древни верувања, калинката е растение кое го забавува стареењето и прави да изгледаме млади.

Таа е симбол на плодноста, изобилството и вечниот живот, а она што некогаш биле верувања и митови, го потврди науката.
Половина чаша семки од ова овошје содржи само еден грам масти, 16 грама јаглени хидрати, 12 грама шеќер, три милиграми натриум, четири грама влакна и еден грам протеини.

Ако јадете 100 грама од ова овошје на ден, тоа ќе задоволи околу 15 проценти од потребата за витамин Ц. Покрај овој витамин, кој е важен за зајакнување на имунитетот и борбата против вирусот, калинката е извор и на витамин Б- 5 и калиум.

Ова овошје поволно влијае на нашето здравје, а некои претходни истражувања покажаа дека сокот од калинка го намалува ризикот од срцев и мозочен инфаркт, го спречува создавањето на згрутчување на крвта во артериите, како и го намалува нивото на лошиот холестерол во крвта. . Калинката е одлична и како овошје кое го поттикнува производството на серотонин, па затоа се смета за добар борец против депресијата.

Сепак, постојат три особено важни здравствени причини зошто ова растение треба често да се вклучува во исхраната.

1. Го намалува крвниот притисок

Многу луѓе се борат со едноставниот проблем на хипертензија. Ако досега не сте знаеле, голема помош во борбата против високиот крвен притисок, кој многумина го нарекуваат „тивок убиец“, е калинката. Сокот од калинка содржи различни видови на антиоксиданси и полифеноли кои позитивно влијаат на кардиоваскуларното здравје.

2. Помага при артритис

Калинката е природен извор на антиоксиданси, флавоноли, кои имаат антиинфламаторно дејство, што ја прави совршено овошје за борба против ревматоидниот артритис.Меѓутоа, ако земате лекови за артритис, проверете кај вашиот лекар за да видите дали можете да користите калинка.

3. Ја подобрува меморијата

Долго време се веруваше дека сокот од калинка ги подобрува когнитивните способности и меморијата. Оваа теорија била потврдена со истражување спроведено на постари луѓе, бидејќи се покажало дека оние кои пиеле сок од ова овошје ја подобруваат меморијата.

Слични содржини