Камилицата е едно од најстарите лековити растенија познати на човештвото, кое најчесто го пиеме како чај или го користиме неговото етерично масло.
Старите Римјани, Грци и Египќани го користеле како маст за рани за да го забрзаат заздравувањето.
Долго време се користи во медицината и е ефикасен како лек за депресија и помага во решавање на разни други заболувања.
Еве зошто треба да го консумирате што почесто:
* Две или три шолји чај дневно ќе ви помогнат да се ослободите од напнатоста и да ги опуштите мускулите.
* Ви помага да спиете подобро. Испијте шолја чај пред спиење и загарантирано ќе имате подобар сон.
* Камилицата ја смирува стомачната болка и помага во ублажување на цревните проблеми.
* Шолја топол чај од камилица ќе ви помогне побрзо да се ослободите од настинките.
* За исекотини и површни рани, облогите од овој чај ќе ви помогнат побрзо да ги залечите раните.
Чајот се приготвува така што една лажица од ова растение се прелива во шолја и се прелева со врела вода, се покрива и по пет минути стоење се процедува течноста и се пие.
Камилицата не треба да се готви, ниту да се чува во отворен сад откако ќе се прелие со топла вода. Не треба да се остава долго непречено, а чајот да се пие во наредните половина час од истурањето во шолјата.
Не се препорачува загревање на чајот.