Мандарината е кисело-сладок цитрус од Југоисточна Азија кој се одгледува на нашите простори од 19 век.
Ова овошје е богато со витамин Ц, го штити нашиот имунитет во студената сезона и ни помага да ја одржиме витката линија. Покрај тоа, мандарините се многу вкусни.
Сезоната на овој цитрус е таа која благотворно влијае на вашето здравје, а погледнете ги придобивките:
1. Забрзување на варењето
Кога консумирате мандарини, не треба да ги заборавите и белите „ленти“ кои го обвиткуваат овошјето од внатрешната страна на кората. Ако јадете многу јаглени хидрати и масти, тој дел од цитрусно овошје полн со диетални влакна ќе помогне да се забрза поспаното варење.
2. Го чуваат срцето
Мандарината е добар извор на калиум, кој го намалува крвниот притисок, го балансира срцевиот ритам и го одржува здравјето на кардиоваскуларниот систем.
3. Ја подмладуваат кожата
Богата со антиоксиданси кои го спречуваат ослободувањето на слободните радикали и оштетувањето на кожата, мандарината е одлично средство за нега на лицето.
Витаминот Ц го стимулира производството на колаген, па придонесува за намалување на брчките.
4. Го намалуваат нивото на холестерол во крвта
Антиоксидансите присутни во мандарините помагаат да се намали лошиот холестерол и да се промовира добриот холестерол. Исто така, мандарините содржат растителни влакна кои помагаат во чистење на артериите од лошиот холестерол, и го одржуваат нормалниот крвен притисок.
5. Го зајакнуваат имунитетот
Бидејќи мандарините се полни со витамин Ц, тие можат да обезбедат до 80 проценти од потребната дневна доза на овој витамин. Витаминот Ц во мандарините е клучен за превенција од настинки и е од витално значење за правилно функционирање на здравиот имунолошки систем.
6. Добри се за очите
Го одржуваме здравјето на очите со јадење храна со каротеноиди, како и други антиоксиданси. Мандарините исто така содржат витамин Ц и каротеноид витамин А, кој помага да се спречи макуларна дегенерација, како и да се исцеди стаклестото тело на окото каде притисокот може да предизвика глауком.