7 работи што му се случуваат на вашето тело ако ја мразите вашата работа

од Vladimir Zorba

Ако не ви се допаѓа вашата работа или дури и ја мразите, тоа може да предизвика не само незадоволство на работа, туку и дополнителни физички и ментални симптоми кои влијаат на вашиот живот на други начини.

Тоа може да влијае на вашата благосостојба, како и на односите со луѓето во и надвор од канцеларијата. Кога станува збор за жените, незадоволството на работа може да влијае на менструалниот циклус.

Порталот „bizlife“ набројува 7 работи што можат да се случат кога толку многу ја мразите својата работа, така што имате и физички проблеми.

1. Главоболка

Незадоволството на работното место може да доведе до главоболки, дури и мигрена. Ова се главоболки од напнатост, кои се јавуваат кога вашето тело се затегнува и влијае на протокот на крв во мозокот. Тие можат да бидат предизвикани од стрес предизвикан од незадоволство на работното место.

2. Зголемување на телесната тежина

Ако не сте задоволни од вашата работа, веројатно ќе забележите зголемување на телесната тежина. Ова може да биде предизвикано од повеќе фактори. Прејадувањето е вообичаен механизам за справување со стресот на кој се прибегнува кога сте незадоволни од вашата кариера и не сте мотивирани да вежбате после исцрпувачки ден на работа.

3. Уморни или болни мускули

Кога сте несреќни и чувствувате напнатост, вашите мускули се грчат несвесно. Згрчените мускули можат да доведат до други болки во телото, како што се болки во грбот, болки во рамото и други болки во мускулите и зглобовите. Ова се случува кога некое лице ќе се најде во стресна средина во која е навистина тешко да се опушти.

4. Несоница

Екстремен стрес и незадоволство може да доведе до губење на сонот. Можеби ви е тешко да ги опуштите вашето тело и ум и да заспиете за да се чувствувате одморени. Недостатокот на сон може да придонесе и да ги влоши другите симптоми поврзани со стресот, како што се главоболки и ментален замор.

5. Ментален замор

Недостаток на сон, заедно со дополнителен стрес, може да направи вашиот ум да се чувствува презаситен. На ист начин на кој можете да доживеете физички замор, исто така можете да доживеете ментален замор. Менталниот замор може да биде целосно исцрпувачки и да предизвика да чувствувате симптоми слични на прегорување. Менталниот замор може да го отежне фокусот и да бидете продуктивни, бидејќи никогаш не се чувствувате целосно енергично или одморено.

6. Ослабен имунолошки систем

Ослабен имунолошки систем може да доведе до лесноразболување. Не само што сте повеќе склони кон инфекции и вируси како што се настинка, болки во грлото, грип, стрес и незадоволство може да предизвикаат на вашето тело да бара подолг период на опоравување отколку што е вообичаено за овие вируси.

7. Неправилна менструација и симптоми на менопауза

Под стрес, жените можат да доживеат неправилности во менструалниот циклус. Менструацијата исто така може да биде потешка, а грчевите можат да бидат и поболни. А, жените кои поминуваат низ менопауза може да имаат засилени симптоми.

loading...

Слични содржини