Овие се меки и фини колачи слични на карамел бонбоните кои не се печат во рерна, туку се подготвуваат на шпоретот.
Станува збор за меки колачи слични на карамел бонбоните кои се подготвуваат на шпорет направен од шеќер, путер и млеко. Најтешкиот дел од подготовката е да чекате да се постават во фрижидерот.
Состојки:
450 грама чоколадо за готвење
400 мл кондензирано млеко
60 грама путер
2 лажици шлаг
1 лажица екстракт од ванила
прстофат сол
Подготовка:
Исецкајте го чоколадото на мали парчиња и стопете го на умерена температура на шпоретот во кондензирано млеко, путер и шлаг додека не добиете смеса.
Зачинете ја чоколадната смеса со малку сол и екстракт од ванила.
Истурете ја смесата во плех претходно обложен со хартија за печење.
Ставете во фрижидер да зацврсти сè заедно околу два часа.
Исечете на коцки и послужете ладно.
Пријатно!