Оние кои страдаат од проблеми со тироидната жлезда треба да јадат храна богата со витамини, минерали и протеини.
Диета за тироидната жлезда вклучува:
* младо сирење и млечни производи кои содржат живи бактерии;
* риба, морска храна и алги;
* ореви и семиња од сите видови;
* свежо и суво овошје, мед, бобинки;
* зеленчук, вклучувајќи дива зелка и глуварче;
* свежо исцеден сок од зеленчук и овошје, зелен и билен чај, корен од глуварче, шипинка;
* чист извор или топла вода, минерална од природни извори;
* сите пијалоци од домашни производи.
Свежо исцеден сок од јаглика е одлична превенција од нарушувања на ендокриниот систем; корисно е и кога се меша со сок од морков, зелена салата или спанаќ 1:3.
Диететски карактеристики за хипертироидизам:
Оваа болест е придружена со зголемено производство на тироидни хормони. Под нивно влијание се активира основниот метаболизам, а потрошувачката на енергија се зголемува, што доведува до брзо распаѓање на протеините и мастите во организмот.
Со хипертироидизам: Во црниот дроб и мускулите, резервите на гликоген се исцрпуваат побрзо. Билансот на калциум и фосфор е нарушен. Калиумот слабо се задржува во организмот. Потребата за витамини и минерали значително се зголемува.
Пациентите со хипертироидизам имаат зголемен апетит, но сепак брзо губат телесна тежина. Затоа, тие треба да ја зголемат дневната содржина на калории, што треба да биде најмалку 3000 – 3200. Сепак, храната треба да се бари на пареа или да се јаде сирова.
Зголемена ексцитабилност на нервниот и кардиоваскуларниот систем се забележува кај пациенти со хипертироидизам. Затоа, тие треба да ја исклучат храната што го стимулира телото: богати оброци, пијалоци од кафе и чај, производи од чоколадо, зачинети јадења.
Пациентите треба да избегнуваат масна, зачинета, пушена и солена храна, пијалоци и храна што предизвикува зголемено производство на гасови.