Две коцки темно чоколадо секој ден – вкусни и добри за здравјето

од Vladimir Zorba
441 прегледи

Ново истражување покажа дека одредени чоколади се всушност добри за нивото на шеќер во крвта, работата на срцето и мозокот.

Сè повеќе податоци укажуваат дека консумирањето малку темно чоколадо секој ден може да ја подобри меморијата и работата на кардиоваскуларниот систем.

Д-р Мајкл Мозли, водителот на научна емисија на Би-Би-Си, зборуваше за тоа во подкастот „Само едно нешто“.

Какао

Мозли ја претстави магијата на какаото и објасни зошто консумирањето две коцки темно чоколадо секој ден наместо слатки навистина може да има корист за мозокот, срцето и метаболизмот.

Го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести и го регулира нивото на лошиот ЛДЛ холестерол со мала густина и го зголемува протокот на крв во мозокот.

Возбудливата вест дека какаото е добро за здравјето најпрво дојде од резултатите од истражувањето за здравјето на народот Гуна, домородците на Панама.

Истражувањата покажаа дека тие живеат долго и дека нивниот крвен притисок не се зголемува како што стареат, како што е случајот со повеќето луѓе.

Една од теориите е дека припадник на народот Гуна пие многу незасладени чаши какао – до пет шолји дневно.

Тајната состојка

Истражувањата открија дека клучен елемент во какаото е соединението наречено флавоноиди.

Се наоѓа во многу растенија, како што се јагоди, чај, боровинки, јаболка и кромид.

Но, семките од какаото (со горчлив вкус) се многу богати со флавоноиди.

За среќа, не мора да јадеме горчливо семе од какао за да имаме корист.

Белата чоколада не содржи честички какао.

Има малку во млечното чоколадо, но тоа не е доволно.

Темното чоколадо е богато со какао, па ова е добар аргумент при изборот.

Кои се придобивките?

Во последниве години, научниците ги истражуваа здравствените придобивки од темното чоколадо.

Многу истражувања покажаа дека внесот на чоколадо влијае на ризикот од хронични срцеви заболувања, мозочен удар, рак и дијабетес.

Во интервју со д-р Мозли, професорката Касиди од Кралскиот универзитет во Белфаст вели дека нивното истражување покажало дека секојдневното консумирање темно чоколадо може да ја подобри еластичноста на крвните садови, да влијае на чувствителноста на инсулин кај жените со дијабетес тип 2, како и на холестеролот.

Тоа звучи малку неверојатно.

Вкусното чоколадо всушност може да влијае на чувствителноста на инсулин и да помогне да се намали ризикот од кардиоваскуларни болести.

Неодамнешните истражувања исто така покажаа дека придобивките од чоколадото не се ограничени само на срцето и шеќерот во крвта, туку се добри и за мозокот.

Какаото ве прави попаметни?

Професорот Касиди објаснува како микроорганизмите кои живеат во цревата помагаат соединенијата во чоколадото да се пренесат во мозокот.

Научниците веруваат дека кога се консумираат флавоноиди, цревните бактерии ги претвораат во помали антиинфламаторни соединенија кои крвта може да ги апсорбира.

Се покажаlo дека овие метаболити (метаболички производи) ја преминуваат крвно-мозочната бариера.

Касиди вели дека тие не само што имаат невропротективни ефекти, туку можат да влијаат и на невропластичноста – способноста на мозокот да се опорави и обновува.

Според истражувањето за снимање на мозокот кај младите луѓе, оние кои пиеле пијалоци богати со флавоноиди биле подобри на когнитивните тестови.

И не само тоа.

Скенирањето на мозокот покажало подобар проток на крв и кислород.

Колку треба да јадам?

Истражувањата покажаа дека позитивните ефекти може да се видат се додека изедете две коцки темно чоколадо и важно е да се придржувате до него.

Конзумирањето повеќе чоколадо може да го зголеми нивото на шеќер во крвта.

Ова може да доведе до зголемување на телесната тежина и да влијае на ризикот од кардиоваскуларни болести.

Најдобро е да јадете темно чоколадо наместо вообичаените слатки закуски.

На овој начин, вие не само што консумирате помалку шеќер и масти, туку и флавоноидни соединенија – според тоа, двојна корист.

Темното чоколадо со висока содржина на какао обично има релативно ниска содржина на шеќер и маснотии.

Но, тоа не е единственото нешто.

Некои компании користат метод наречен алкализација на какао во прав за да го отстранат малку горчливиот вкус на какаото.

Сепак, ќе го намали и количеството на флавоноиди.

Флавоноидите се тие кои и даваат горчлив вкус на чоколадата.

Затоа, ако навистина сакате чоколадото да ви биде корисно за вашето здравје, мора да се обидете да ги пронајдете оние кои не се алкализирани и да уживате во горчливиот вкус.

Доколку не сте навикнати на горчливиот вкус, можете да почнете да јадете чоколада која содржи 40 проценти какао.

Има поизбалансиран вкус.

После тоа полека може да се прилагодите на чоколадо со поголема количина какао.

Слични содржини