„Ниту една храна не може да го гарантира здравјето на мозокот. Тоа зависи од здравото тело“, вели Волтер Вилет, професор по епидемиологија и исхрана на Школата за јавно здравје „Т. Х. Чан“ на Харвард.
Но, тој исто така забележува: „Добрата циркулација на крвта е важна, така што здравите масти и здравите јаглехидрати се добар почеток“.
Шарени зеленчуци, овошје, леб од цели зрна, јајца, јаткасти плодови, грав и бобинки спаѓаат во оваа листа.
Четирите намирници кои помагаат во одржување на вашиот мозок и тело здрави се:
1. Јајца
Жолчките од јајце се полни со холин, роднина на витаминот Б, кој телото го користи за производство на хемикалии кои влијаат на расположението и меморијата.
2. Грав
Без разлика на бојата или формата, гравот обезбедува фолати, попознати како витамин Б9. Недостатокот на фолна киселина може да придонесе за губење на меморијата и заборавот.
3. Бобинки
Шарените бобинки можат да го подобрат расположението и да го намалат ризикот од развој на депресија.
4. Јаткасти плодови
Истражувањата покажаа дека џвакањето ореви може да помогне во заштитата од губење на меморијата и да го одложи падот на мисловните способности, што обично се случува со возраста.