Честопати брзаме и немаме доволно време да седиме мирни за да јадеме, па го правиме тоа брзо. Или едноставно се навикнавме да јадеме пребрзо. Сепак, тоа во никој случај не е здраво.
Некои луѓе вообичаено јадат пребрзо, а на некои им треба и до половина час за да го изедат целиот оброк.
Разликата е голема, бидејќи брзото консумирање на храна може да предизвика разни здравствени проблеми, без воопшто да ни текне дека тоа е поврзано со брзината со која јадеме.
Кога јадеме брзо, главно голтаме поголеми порции храна бидејќи едноставно не добиваме доволно за да ја свариме.
Колку подобро ја варите храната, толку повеќе ќе ви биде благодарен стомакот. Се верува дека еден залак храна треба да се џвака најмалку 30 до 50 пати.
На тој начин хранливите материи побрзо и полесно ќе стигнат во крвотокот. Брзото голтање на храната е тесно поврзано со гасови и надуеност, бидејќи додека ја јадеме внесуваме многу воздух во стомакот.
Тоа е поврзано и со дебелеење бидејќи на желудникот му треба време да ни даде сигнал кога е полн, а дотогаш сме внесле поголема количина на храна бидејќи немаме чувство за пропорција.
Јадењето брзо храна доведува и до разни проблеми со дигестивниот тракт, како и со желудникот. Предизвикува зголемување на желудочната киселина, па веројатно ќе имате чувство дека храната ви се „враќа“. Ова се случува затоа што храната произведува киселина која оди од желудникот до хранопроводникот.