Состојки:
За тестото:
500 гр брашно (тип 500)
250 мл млеко
100 мл масло
2 јајца
1/2 коцка свеж квасец (25 гр)
1/2 лажичка сол
5 лажички шеќер
Полнење:
џем (по желба)
За премачкување на ролатот:
1 жолчка од јајце
неколку капки масло
Подготовка:
Квасецот се промешува во 250 мл млако млеко и се додава една лажица шеќер, па се остава да стаса околу 15 минути. Во брашното додадете го преостанатиот квасец, јајцата, маслото, шеќерот и солта. Замесете мазно тесто.
Можете да го измешате со адитиви за тесто со помош на миксер. На малку набрашнета површина замесете го соединетото тесто уште малку.
Тестото поделете го на два дела, покријте го со крпа и оставете 45 минути да нарасне.
Истенчете ги деловите колку што можете, а потоа намачкајте го џемот по целата површина на тестото. Свиткајте во ролна и наредете во подмачкана тава. Ролатите премачкајте ги со жолчка и ставете неколку капки масло во неа.
Се пече околу 45 минути на температура од 200 степени.
Готовата штрудла посипете ја со малку вода, покријте ја и оставете малку да се излади. Ролатите посипете ги со шеќер во прав и послужете ги топли.
На здравје!