Овој рецепт за кремасти тестенини со пилешко и спанаќ е идеален за брз и неверојатно вкусен ручек или вечера.
Лесно се прави и може да се најде на вашата маса за помалку од 30 минути; тоа е одличен ручек за оние напорни денови кога ништо не може да стигнете.
Пилешкото се топи во устата, а спанаќот му дава малку свежина на јадењето, кое инаку е доста богато.
И еднаш (а ако некогаш) ќе се заситите, наместо со пилешко, истиот рецепт можете да го направите со пржена сланина.
Состојки:
* пакување тестенини
* 2 помали пилешки гради исечени на парчиња
* сол и бибер по вкус
* две лажици брашно
* 2 лажици путер или масло за пржење
* 2 лажички лук во прав
* суви зачини по вкус
* едно пакување неутрална павлака
* 200 гр спанаќ, замрзнат или свеж
* 150 гр кашкавал по избор
* Пармезан по вкус
Подготовка:
Во големо тенџере ставете вода да зоврие и посолете. Кога ќе зоврие додадете ги тестенините и сварете ги „ал денте“.
Во меѓувреме, исечете го пилешкото и зачинете со сол и бибер, посипете со брашно и измешајте. Додадете путерот во длабока тава на средна температура и кога ќе се загрее додадете го пилешкото и пржете додека не е повеќе розово.
Полека се прелива неутралната павлака, се додаваат зачините, кашкавалот и се меша цело време. Ако ви изгледа премногу густо, додадете вода од тестенините.
По неколку минути, кога се ќе се соедини, без да се цеди, фрлете ги тестенините во тавата и сè заедно динстајте уште неколку минути додека тестенините не го впијат сосот.
Тргнете го од оган, посипете со пармезан и додадете повеќе сол и бибер по вкус, по желба.
На Здравје!